Grupp: Huvudforum

Inga tydliga signaler om börstopp

0
Ogilla!
14
Gilla!
2014-03-13 20:59:21

Med tanke på att det är lite skakigt på USA-börserna idag och att det är många som hela tiden varnar för ett kommande börsfall kan det vara nyttigt att läsa nedan artikel.

Artikel från: https://twitter.com/Finwire

Här är analysproffsets signaler som kan varna för en börstopp

Skickad: 2014-03-13 11:14:22

Den kända finansprofilen Barry Ritholtz publicerade igår en artikel för Bloomberg View där han diskuterar vilka varningssignaler som kan indikera när börsen närmar sig en topp. Till sin hjälp har han tagit Paul Desmond, chefsstrateg hos Lowry Research, som har flera decenniers erfarenhet från att analysera finansmarknaderna.

Desmond menar att det finns ett antal faktorer som visar på hur hälsosam en börsuppgång är:

- Antal nya 52-veckorshögsta uppges vara en av de tidigaste indikationerna för när en topp kan vara på gång. Mer specifikt är det när börsindex fortsätter att sätta nya toppar samtidigt som antalet aktier som når ny 52-veckorshögsta som är intressant att bevaka. Desmond uppger dock att det är en tidig varningssignal och att det kan dröja upp till ett år innan börsen toppar ur.

- Advance/Decline-linjen visar på den underliggande styrkan i marknaden och bygger på hur många aktier som stiger respektive faller. Indikatorn viker ofta ner sex till åtta månader före börsen toppar, vilket innebär att allt färre aktier är med i uppgången mot slutet.

- Den tredje faktorn är storleken på börsbolagen och Desmond säger att småbolagen historiskt har varit de som börjar falla först. Den typiska tidsperioden när småbolagen toppar ur är åtta månader före en topp för börsindex, medan bolagen på Mid Cap börjar få problem fyra till sex månader före. Mot slutet av en börsuppgång är det alltså framför allt ett fåtal storbolag som fortsätter att dra upp index.

- Antal aktier som har fallit 20 procent eller mer från tidigare topp är den fjärde faktorn. I en stabil och hälsosam börsuppgång så är det mindre än 10 procent av aktierna som vid ett givet tillfälle har tappat 20 procent eller mer. När småbolagen inte längre hänger med i uppgångarna kommer denna indikator att öka och vid en typisk börstopp har redan 20 procent av börsbolagen tappat mer än 20 procent.

Vad är då Paul Desmonds bedömning om nuvarande börsuppgång som nu har pågått i fem år?

"Merparten av bevisen fortsätter att indikera en hälsosam primär trend uppåt utan något tydligt slut i sikte", uppger Desmond i sitt samtal med Barry Ritholtz. Så kanske har vi ytterligare flera års börsuppgång framför oss, i alla fall om vi ska tro Desmonds analys.

Det ska dock noteras att den första faktorn som Desmond nämner faktiskt ger varningssignaler redan idag. Den populära Twitter-profilen ukarlewitz presenterade idag en graf som visar att antalet aktier som noterar ny 52-veckorshögsta har blivit allt färre under det senaste året samtidigt som börsindex som helhet har fortsatt uppåt. Sett till de tre andra faktorerna så tycks det dock ännu inte vara någon större fara för en börsnedgång.

Källor:http://www.bloombergview.com/articles/2014-03-12/how-market-tops-get-made

https://twitter.com/ukarlewitz/status/443949351463710720/photo/1

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-03-13 21:03:41

topp och topp...allt beror ju på perspektiv. Själv tror jag att det blir ber- och dalbana i år. Upp nu i början. Flush ner vår/försommar. Sen upp igen och sätta nya toppar.

0
Ogilla!
4
Gilla!
2014-03-13 22:36:15

#1 Ja det är samma syn jag haft i några månader, att vi ser flera mindre toppar och bottnar i år. Ritholtz/Desmond syftar förstås på större cykliska toppar i stil med år 2000 och 2007. Även om vi inte har de varningssignalerna idag så är det ju inget som hindrar nedgångar på 10-20%.

0
Ogilla!
5
Gilla!
2014-03-14 03:16:48

#2

Minus 10% kan man nästan säga är garanterat kommer hända iår. -10% inom 20 handelsdagar har hänt varje år på OMXS30 under hela dess historik tillbaka till år 1987. Minus 10% för helåret är ju inte lika förekommande men som sagt dipp på -10% är högst förekommande.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.